Almanca Mektup ve Email Yazma Kuralları

Yorumlar · 3452 Görüntüleme

Almanca sınavları 4 temel bölümden oluşur. Bunlar okuma, dinleme, yazma ve konuşmadır. Bu bölümler de kendi içlerinde ayrılabilirler. Sınavların yazma bölümüne hazırlanmak okuma ve dinleme bölümlerine göre biraz daha zordur.

Bu yazıda hem Almanca mektup yazarken dikkat edilmesi gereken şeylerden hem de sınava hazırlanırken yapılabilecek birkaç şeyden bahsedeceğim.

Almanca sınavlarının yazma bölümünde genelde size bir konu verilir ve bu konu ile ilgili birkaç noktaya değinerek bir mektup yazmanız beklenir. Bu mektubun uzunluğu sınavdan sınava değişiklik gösterebilir. Bugün bahsedeceklerim daha çok A1-B1 arasında olacak. B2 de kullanılabilecek kalıplar ve mektup konusu, uzunluğu biraz daha fazla olduğu için bu yazıda yer vermeyeceğim.

İlk önce mektubun bölümlerinden bahsedeceğim, daha sonrasında ise nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğim.

Mektup yazma 5 bölüme ayrılır. Bunlar

  1. Selamlama
  2. Giriş
  3. Gelişme
  4. Kapanış
  5. Vedalaşma

 Selamlama ile başlayalım.

Selamlama resmi ve resmi olmayan şeklinde ikiye ayrılır. Soruya göre mektupta kullanacağınız selamlama değişiklik gösterir. Eğer arkadaşınıza yazıyorsanız kadın ise “Liebe”, erkek ise “Lieber” kalıbını kullanarak giriş yapabilirsiniz. Bu resmi olmayan bir selamlamadır. Eğer öğretmeninize veya randevunuz olan bir yere yazıyorsanız o zaman resmi bir giriş yapmanız gerekir. Resmi selamlamada kullanılabilecek kalıplar,

Sehr geehrte Frau ..

Sehr geehrter Herr …

Sehr geehrte Damen und Herren,

Böylece ilk dikkat edilmesi gereken şeye de değinmiş olduk. Size verilen metne göre bir giriş yapmanız gerekir. Yani resmi bir kuruma “Liebe” şeklinde başlayan bir mektup yazamazsınız.

İkinci önemli şey ise selamlamadan sonra “virgül” kullanılması gerekir. Virgülden sonra küçük harf gelir. Türkçe’de selamlamadan sonra alt satıra geçildiğinde büyük harf ile başlanır. Fakat bu Almanca’da yanlıştır. Eğer isim veya özel isimle başlamıyorsanız o zaman küçük harf ile başlamanız gerekir. Bu en sık yapılan hatalar arasındadır.

Soruda verilen bütün noktalara 1-2 cümle ile değinmeniz gerekir. Aksi takdirde puan kaybına neden olacaktır.

Nasıl selamladıysanız öyle kapatmanız gerekir. Yani resmi bir mektubu resmi bir şekilde kapatmalısınız. Resmi ve resmi olmayan kapanış çeşitlerine bakalım.

Resmi kapanış: Mit freundlichen Grüßen

Resmi Olmayan Kapanış: Viele Grüße / Liebe Grüße

Vedalaşmadan sonra virgül konulmaz. Bu da en sık yapılan hatalar arasındadır. 

Kapanıştan sonra adınızı yazmanız gerekir. Resmi bir mektubu kapatırken tam adınızı (ad-soyad) yazmanız gerekirken, resmi olmayan (arkadaşa yazılan) bir mektubu kapatırken adınızı yazmanız yeterli olacaktır.

Almanca sınavlarında mektup yazarken tarih atmak da önemlidir. A1 ve A2 sınavlarında bu önemli bir rol oynuyor mu emin değilim ama B1 sınavında önemli. Yoksa yine puanınız kırılabilir.

 

Örnek bir resmi mektup:

Berlin, 23.09.2020

 

Sehr geehrte Damen und Herren,

ich …..

…..

…..

 

Mit freundlichen Grüßen

Muster Mustermann

 

Tavsiyeler

Herkesin çalışma ve ilerleme tarzı birbirinden farklıdır. Fakat sınav için sistematik bir şekilde ilerlemenin avantajlı olduğunu düşünüyorum. Bunun sebebi ise önemli noktalara zaman kaybetmeden ilerlemek.

Örnek verecek olursak, mektup yazarken belirtilen sıra ile ilerlerseniz hem kafanız karışmaz hem de zamanınız boşa gitmez. Bunlar çok basit gözükse de ilk başta yapılmadığında sınav heyecanı ile sonradan unutulabilir.

Bunun dışında size tavsiyem öncesinde giriş ve veda cümlesi ile ilgili kalıpları öğrenmeniz. Tabi ki sınavda kullanacağınız kalıp konuya bağlı olarak değişiklik gösterebilir ama temel kalıpları bilirseniz bu zor olmayacaktır.

Giriş cümlesi bir davet için teşekkür, bir özür ya da bir durum belirtme olabilir. Kapanış cümlesi de yakında görüşürüz, sizden cevap bekliyorum gibi kalıplar olabilir.

Bu konu ile ilgili vermek istediğim 3. tavsiye ise bol bol eliniz ile farklı konularda mektup yazmanız. Çünkü yapılan araştırmalara göre el ile yazmak hafızayı güçlendiriyor. Sınavda da eliniz ile yazmanız gerekiyor. Eğer sınava çalışırken bilgisayarda yazarsanız bu sizin dezavantajınıza olabilir. Çünkü hem el yazınız bilgisayardaki kadar hızlı olmadığı için sınavda süreyi yetiştiremeyebilirsiniz hem de kalıpları eliniz ile yazmadığınız için emin olamayabilirsiniz.

Buradan ve buradan farklı konularda yazılmış mektup örneklerini ve A1-B1 sınavlarının örnek testlerini bırakıyorum. Böylece siz de bu konular üzerine kendiniz bir şeyler yazarak geliştirebilirsiniz.

Almanca ile ilgili paylaşımlar için bizi Youtube, Facebook ve instagram'dan takip edebilirsiniz.

Şimdiden başarılar. Hoşçakalın!

Yorumlar